Jalan Jalan Blog

0

Dinner di Kohan No Yado Marimoto,Jepun

19/11/19 kami dinner di Kohan No Yado Marimoto Resort, Ishikawa, Kaga jepun. Dalam hotel ini ada restaurant bernama Kasuikyo. Kasuikyo ini sudah menamatkan kursus penyediaan makanan halal & telah pun menghantar permohonan untuk mendapatkan lesen halal. Mereka siap print sijil tersebut & letak di setiap meja. This year pasti mereka dah dapat kelulusan & dah terpampang logo halal di restaurant mereka. Makanan sedap tapi macam biasa jangan lupa bawa sambal malaysia 😅. Paling bestnya disebabkan hotel ni hanya 4km dari Kaga...

0

Private Island di Vietnam, Phu Quoc Island

Selepas mencuba boat bulat Vietnam, kami terus menuju ke Nam Nghi Resort, Phu Quoc Island, Vietnam untuk melihat matahari terbenam. Nam Nghi Resort ni ada private island untuk melihat sunset yg cantik tau. Masa kami sampai di Nam Nghi akan ada buggy untuk menghantar anda ke jetty tapi lama nak tunggu kalau ramai org. Ada satu je buggy. majority mat salleh penuh kat kawasan ni. So saya pilih berjalan kaki je merentas resort ni ke jetty. not bad jugak sebab...

0

Rabbit Farm di Jepun

Kaga, Japan’s Trip 19/11/2019 Selepas walking tour di yamanaka onsen, kami singgah lunch di Urushi-Gura. Masa sampai tu nampak cam biasa je tempat ni …. masuk melalui kedai cenderamata di bawah & setengah bahagiannya restaurant. Kami makan di bahagian atas yg privasi sikit. Paling bestnya mereka asingkan & tanda makanan kami dengan perkataan muslim. Alhamdulillah kenyang makan seafood & vegetarian. Kami juga di benarkan sembahyang di salah satu bilik yg ada di situ. Selesai semua kami terus ke belakang bangunan....

0

Craft Village Di Jepun

Bila berada di Kaga Jepun, jangan lupa singgah di craft village yunokuni no mori di komatsu. Ia dibuka dari 9am-4:30pm. Entrance tiket 550 yen tak termasuk craft yg nak dibuat. Lebih murah jika beli tiket combo beserta craft yg akan anda lakukan berbanding beli tiket craft berasingan. Kampung kraf ni besar giler memang penat jugalah nak berjalan kaki nak explore semuanya. Masa kami sampai sini hujan baru turun tapi disediakan payung untuk meneroka kampung kraft ini satu persatu. Setiap rumah...

0

Turkey Underground City

Tempat yg paling saya suka pergi di Cappadocia, Turkey ialah underground city. Banyak underground city di sini. Boleh pilih mana nak. Tapi semuanya best. Antaranya Cardak Underground City. Besarnya kat bawah ni sampai 3-4 tingkat! Malah ada lebih besar dari yg ini. X rugi kalau pergi. Kita akan diterangkan kenapa underground city ini di bina, fungsinya & bagaimana org org dahulu melarikan diri dari musuh. Bawah ni sejuk je sebab adanya ventilation. Sistem Pintunya pun memang teguh. Musuh sukar nak...

0

Winter at Turkey

6/12/19 Saya ke Istanbul lagi. Kali ni saya pergi time winter pulak. Macam biasa sebelum naik Bosphorus Cruise kami akan lunch di jeti. Yang bestnya kali ni saya berpeluang mencuba ikan bilis turkey yang popular ketika winter. Besar. masa dorang cakap ikan bilis tu macam tak percaya je … banyak kali tanya. Katanya bilis ala-ala celup tepung. Ranggup pulak tu. uoll should try. Then naik Bosphorus Cruise kali ni banyak lahai burung. Kebetulan bawak roti lebihan lunch apa lagi just...

0

Last Day at Kaga,Japan

Hari terakhir di Kaga kami singgah shopping …. menghabiskan yen terakhir 😅tempat paling best shopping di Jepun ni bagi saya ialah x lain x bukan ialah Don Don Donki Supermarket. macam macam ada! Penuh dengan local people kat sini. Lepas tu berbelanja 5000yen (kalau x silap sayalah… lupa dah) kat sini tax free. Mereka ada cawangan di Jepun, Hong Kong, Singapore & Thailand. Pakaian, barang dapur, accesori wanita, party costume, barangan gym, makanan, barang electric, phone gadgets & banyak lagi. Pasti...

0

Fukui Prefectural Dinosaur Museum di Katsuyama

21/11/19 kami ke Fukui Prefectural Dinosaur Museum di Katsuyama. Ia adalah salah satu daripada muzium dinasour terkenal di dunia & merupakan yg terbesar di Jepun. Berdekatan dengan muzium dinasour itulah tempat Excavation dijumpai. Muzium ni ada 4 tingkat. Memang bestlah dtg sini sebab semuanya real macam muzium dinasour yg saya pergi di hoh hot, Inner Mongolia dulu. Cuma yang ini memang besar. Selain mempamerkan tulang dinasour yg dijumpai di area fukui ini, mereka juga mempamerkan tulang tulang yg dijumpai di...

0

Fruit Picking at Kaga Fruitland,Japan

Kaga, Japan 19/11/19 Sebelah petang kami terus ke Kaga Fruitland. Alhamdulillah November musim apple di Jepun. Dapatlah memetik Apple Fuji yg besar tu. Ia di buka dari 9am hingga 5pm. Entrance 1500yen termasuk fruit buffet. Banyak pilihan buah buahan untuk di cicah coklat selain ais krim, tart & jem. Di ladang apple kami boleh makan di sana & bawa pulang sebiji apple. Selesai di ladang apple terus kami ke ladang strawberry. Sampai ladang strawberry tetiba hujan rintik nasib baiklah kawasan...

0

Batu Sempadan Kedah/Siam (Singgora)

Tarikh      :  04/02/2020 Ban Prik, Sadao District, Songkhla 90120, Thailand Coordinate:  N6.67319° E100.43792° Dari catatan (“on the Kedah-Singgora bounding” atau “Kedah-Siam frontier”) aku mendapati Ban Prik adalah menjadi tempat perhentian laluan Jalan Alor Setar/Singgora. Ia juga sering disebut sebagai persempadanan terakhir Kedah/Singgora di pedalaman. Sehubungan dengan itu, misi aku hari ini adalah untuk mencari sebuah batu sempadan tua (ทวดหลัก) tersebut yang terletak disebuah kampung tidak jauh dari laluan utama Bukit Kayu Hitam ke Hadyai (Phet Kasem road). Batu ini adalah batu...